kwasowa erozja szkliwa

Kwasowa erozja szkliwa – czym jest, jak się objawia i jak jej zapobiegać?

Kwasowa erozja szkliwa to powszechny problem, który dotyka dzieci i dorosłych. W przeciwieństwie do próchnicy, która wynika z działania bakterii, tutaj winowajcami są kwasy – głównie te z naszej diety. Stopniowo rozpuszczają one minerały tworzące szkliwo, co sprawia, że staje się ono cieńsze, bardziej matowe i podatne na uszkodzenia oraz nadwrażliwość.

Skąd biorą się kwasy niszczące szkliwo?

Najczęściej ze spożywanych na co dzień produktów o niskim pH np. napojów gazowanych, soków, cytrusów, kiszonek czy wina. Regularność tych produktów w diecie prowadzi do stopniowego osłabienia zębów. Może też rozwinąć się na skutek innych czynników, takich jak np. refluks, częste wymioty czy zaburzenia odżywiania. Wtedy to kwas żołądkowy bezpośrednio wpływa na kondycję szkliwa.

Objawy, które powinny zaniepokoić

Pierwsze, co można zauważyć, to nadwrażliwość na zimno, ciepło lub słodycze. Zęby stają się z czasem bardziej przezroczyste, ich powierzchnia gładka albo matowa. W zaawansowanym stadium może się zmieniać kształt koron, a zęby łatwiej się ścierają, pękają czy łamią.

Kwasowa erozja szkliwa – jak zapobiegać?

Najważniejsza jest zmiana codziennych przyzwyczajeń. Ograniczenie kwaśnych produktów, unikanie szczotkowania zaraz po ich spożyciu (lepiej odczekać pół godziny), picie przez słomkę i przepłukiwanie ust wodą. To proste sposoby, by ograniczyć kontakt kwasów ze szkliwem. Ważna jest też codzienna higiena z użyciem pasty z fluorem i regularne kontrole u dentysty.

Kwasowa erozja szkliwa – zapobieganie i leczenie

Gdy kwasowa erozja szkliwa jest zaawansowana, może być potrzebne leczenie przy użyciu materiałów kompozytowych, a w trudniejszych przypadkach pełna i wymagająca odbudowa protetyczna w gabinecie stomatologicznym. Należy działać wcześnie, szybka diagnoza i profilaktyka pozwalają uniknąć kosztownych i skomplikowanych zabiegów.